Delen met een vriend(in):

Afkortingen in zoekertjes - Voorbeeld

Wil je een woning of appartement kopen? Dan zal je bij de zoektocht naar je toekomstig pand ook advertenties bekijken. Vaak tref je in de advertenties meerdere afkortingen aan. Als je niet dagelijks bezig bent met het kopen of verkopen van vastgoed vraag je je wellicht af wat deze afkortingen allemaal betekenen. Met een voorbeeld willen wij je alvast op weg helpen.

Voorbeeld: afkortingen in het zoekertje over een prachtige woning te Kinrooi

In dit zoekertje kom je al meteen de afkortingen "Opp." en "Woonopp." tegen. Vervolgens ontdek je nog het begrip "EPC" met de verwijzing naar een "UC". En afsluiten doe je het zoekertje dan met een hele reeks afkortingen, in dit geval: "Vg - Wug - Gmo - Gvkr - Vv".

Uitleg van de afkortingen

Een heleboel afkortingen… Een aantal ervan herken je natuurlijk wel omdat je ze in het dagelijks leven wel vaker gebruikt of omdat ze vrij makkelijk te duiden zijn.
Zo staat de afkorting “Opp.” natuurlijk voor oppervlakte en hiermee geven we de grondoppervlakte of anders verwoord de oppervlakte van het perceel aan.
De afkorting “woonopp.” zal voor jou ook geen problemen opleveren. Deze afkorting of de afkorting “bew. opp.” wordt gebruikt om de bewoonbare oppervlakte van een woning of appartement aan te geven. Vaak is het niet duidelijk welke oppervlakte wel of niet inbegrepen is in de bewoonbare oppervlakte. Omdat de plaats in een zoekertje beperkt is, kan je op onze website dan ook altijd een extra overzicht vinden waarin wij uitgebreider informeren over de oppervlaktes. Indien je de uitgebreide informatie op onze website bekijkt, zal je zien dat de in het zoekertje weergegeven woonoppervlakte de oppervlakte zonder de oppervlaktes van de kelder en de zolder is. De oppervlakte inclusief de kelder en de zolder beschouwen wij als de totale oppervlakte van het woongedeelte en dat vermelden wij dan ook graag apart.

De afkortingen “EPC” en “UC” hebben betrekking op de verplichte vermelding van de EPC-informatie in advertenties. Dankzij het kengetal of de energiescore dat vermeld wordt op het EPC of voluit, het energieprestatiecertificaat, verneem jij hoe energiezuinig een gebouw is. Elk energieprestatiecertificaat heeft een eigen certificaatnummer en de “unieke code” is een deel van dit nummer. Kan je in het zoekertje het adres van de woning niet terugvinden, dan zal je steeds de unieke code achter de afkorting “UC” in het zoekertje zien staan.

De laatste reeks afkortingen zijn stedenbouwkundige inlichtingen. “Vg” betekent dat er een stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen gekend is of dat het gebouw geacht wordt vergund te zijn. “Wug” staat voor woonuitbreidingsgebied en geeft de meest recente stedenbouwkundige bestemming aan. De afkorting “Gmo” kom je in een zoekertje tegen als er geen rechterlijke herstelmaatregel of bestuurlijke maatregel opgelegd werd wegens een stedenbouwkundig misdrijf en de afkorting “Gvkr” betekent dat er geen voorkooprecht ruimtelijke ordening geldt. Dankzij de afkorting “Vv” weet je tenslotte dat het goed gelegen is in een goedgekeurde verkaveling en je dus rekening moet houden met een verkavelingsvergunning of omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden.

Hopelijk helpt dit voorbeeld je bij het bekijken van de advertenties tijdens je zoektocht naar het huis of appartement van je dromen. In volgende artikelen zullen wij een aantal begrippen ook nog uitgebreider toelichten en natuurlijk bezorgen wij je ook nog een overzichtslijst met afkortingen.

In dit artikel
Claudia Aendekerk
Erkend vastgoedmakelaar & Bestuurder
“Of ik spijt heb dat ik mijn toga aan de haak heb gehangen? Helemaal niet. Je kan hem trouwens nog altijd vinden in ons kantoor (lacht). Mijn juridische achtergrond is een absolute troef in mijn job als makelaar. In combinatie met mijn passie voor immo én een groot inlevingsvermogen kan ik, samen met mijn vader, een wezenlijk verschil maken voor onze klanten.”

Vastgoed verkopen