Delen met een vriend(in):

Je huis verhuren? Check of je niets vergeten bent?

Je bent eigenaar van een woning en wil deze graag verhuren.
Je vraagt je alleen nog af wat er allemaal moet gebeuren om je woning te verhuren?
In dit artikel achterhaal je wat je moet doen om je woning succesvol te verhuren.

1. Kwaliteitsnormen

De Vlaamse Overheid heeft een aantal kwaliteitsnormen vastgesteld waaraan een woning die je wilt verhuren, moet voldoen. Deze normen hebben vooral betrekking op de veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit.

Een aantal voorbeelden van deze normen zijn:

  • de aanwezigheid van een keuken, een toilet en een bad/douche
  • een aansluiting voor drinkbaar water
  • de aanwezigheid van een gas- en elektriciteitsinstallatie
  • de aanwezigheid van verwarming, dan wel aansluitingen om verwarming te plaatsen
  • natuurlijke verlichting
  • geen vochtproblemen
  • de mogelijkheid tot het verluchten van de woning

Denk er ook aan dat er op elke verdieping een rookmelder aanwezig moet zijn.

Wil je je woning verhuren, dan zal je moeten zorgen dat de woning aan alle kwaliteitsnormen voldoet.

Wil jij graag meer weten over de kwaliteitsnormen? Maak dan eens gebruik van de woningkwaliteitswijzer en bekijk de kwaliteit van jouw woning.

Met een conformiteitsattest kan je als eigenaar overigens aantonen dat je woning voldoet aan de kwaliteitsnormen. Een dergelijk attest kan je aanvragen bij de gemeente. Momenteel is het nog niet verplicht, tenzij het gemeentereglement dit wel voorziet.

2. Energieprestatiecertificaat

Wil je een woning verhuren, dan heb je vooraf ook een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig. Je moet namelijk in je zoekertjes steeds melding maken van de energiescore en het adres of de unieke code zodat de kandidaat-huurders een idee hebben van de energiezuinigheid van het huurpand.

Heb je je woning recent gekocht of in het verleden al verhuurd? Kijk dan zeker even alle documenten na die betrekking hebben op de woning. Het is namelijk best mogelijk dat je in dat geval al een EPC hebt dat je kan gebruiken. Een EPC is namelijk 10 jaar geldig en kan gedurende deze periode zo vaak gebruikt worden als nodig.

Verhuur je je woning en is je EPC niet meer geldig? Dan zal je een nieuw EPC moeten laten opmaken.

Indien je je woning gerenoveerd hebt en deze bijgevolg energiezuiniger geworden is, kan het ook raadzaam zijn een nieuw certificaat op te laten stellen.

3. Huurcontract & plaatsbeschrijving

Eens je een huurder gevonden hebt, heb je er alle belang bij om een correct en volledig huurcontract te laten ondertekenen. Let er wel op dat de rechten en plichten in de huurovereenkomst conform de bepalingen in de huurwet zijn.

Bij aanvang van de huurovereenkomst kan je ook best zorgen voor een omstandige plaatsbeschrijving. Op die manier beschik je over een duidelijke beschrijving van de toestand van het huurpand bij aanvang huur en kan er achteraf ook geen discussie meer ontstaan over al dan niet door de huurder berokkende schade.

Eens je beschikt over een huurcontract en plaatsbeschrijving, laat je deze documenten bij voorkeur registreren bij het bevoegde registratiekantoor.


Zie je het helemaal niet zitten om je bezig te houden met de administratieve rompslomp die bij het verhuren komt kijken? In dat geval kan je ons altijd even contacteren voor een vrijblijvend kennismakings- en adviesgesprek. Wij helpen je graag verder met een eerste advies en de verdere begeleiding bij het verhuurtraject. Laat je gegevens hieronder achter en wij contacteren je voor een afspraak.

De informatie op deze pagina is van algemene aard.
Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie.
Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat te contacteren.

Ik verhuur mijn pand
Het verhuren van een huis, appartement of handelsruimte is pas rendabel wanneer je ook de juiste huurder weet aan te trekken. Maar hoe vind je nu die juiste huurder? Met onze professionele aanpak helpen we je de geschikte kandidaat te vinden. Ook de administratieve afhandeling nemen we daarbij graag van je over.
In dit artikel
Claudia Aendekerk
Erkend vastgoedmakelaar & Bestuurder
“Of ik spijt heb dat ik mijn toga aan de haak heb gehangen? Helemaal niet. Je kan hem trouwens nog altijd vinden in ons kantoor (lacht). Mijn juridische achtergrond is een absolute troef in mijn job als makelaar. In combinatie met mijn passie voor immo én een groot inlevingsvermogen kan ik, samen met mijn vader, een wezenlijk verschil maken voor onze klanten.”

Vastgoed verhuren