Delen met een vriend(in):

Je huis verkopen? Hou rekening met de volgende kosten.

De beslissing is gevallen: je gaat je huis verkopen. Onthoud dat je na de verkoop niet de volledige koopsom op je rekening ziet verschijnen. Alhoewel de meeste kosten door de koper gedragen worden, zal je met de volgende uitgaven rekening moeten houden.

1. Samenstellen van het verkoopdossier

In het kader van je leveringsplicht moet je bij de verkoop van je woning een aantal documenten bijbrengen.
De kosten voor het samenstellen van het verkoopdossier zal jij als verkoper voor jouw rekening moeten nemen.

2. Schulden

Zijn er nog gelden door jou te vereffenen? Heb je je krediet nog niet volledig afbetaald of moet je de onroerende voorheffing (of een andere belasting) nog betalen? Bij elk verkoopdossier zal de notaris dit nagaan en je, indien nodig, deze kosten nog laten voldoen bij het verlijden van de akte.

3. Schrappen van je hypotheek

Heb je je pand in het verleden aangekocht met behulp van een krediet? Dan is de kans groot dat er destijds ook een hypotheek gevestigd werd als waarborg dat de kredietverlener ook het geld zou terugkrijgen.
Een hypotheek wordt ingeschreven in de registers van de hypotheekbewaarder en geldt altijd voor 30 jaar.
Ook als jij je krediet op een kortere termijn terugbetaalt en er in het kader van je krediet geen schuld meer is, zal je rekening moeten houden met de gevestigde hypotheek.
Is er nog sprake van een hypotheek, dan moet deze geschrapt worden. Hiervoor zullen kosten aangerekend worden die jij als verkoper moet betalen.

4. Openstaande schulden in het kader van een mede-eigendom

Als je een onroerend goed verkoopt dat deel uitmaakt van een mede-eigendom waarvoor een syndicus is aangesteld, dan wordt de syndicus ook altijd gevraagd om een overzicht te geven van de gelden die jij nog moet betalen.
Heb jij alle kosten voldaan, dan hoef je uiteraard geen rekening te houden met deze kostenpost.
Blijkt dat je nog niet alle kosten betaald hebt, dan zal je het door de syndicus vermelde bedrag alsnog moeten betalen.

Conclusie

Bij de verkoop van je woning houd je best rekening met een aantal kosten. Sowieso draag je de kosten voor het samenstellen van het verkoopdossier. Heb je nog schulden of moet de hypotheek nog geschrapt worden? Dan zal je ook hier rekening mee moeten houden. Indien je een eigendom verkoopt die deel uitmaakt van een mede-eigendom, dan kan het zijn dat je nog gelden moet voldoen.

De informatie op deze pagina is van algemene aard.
Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie.
Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat te contacteren.

In dit artikel
Claudia Aendekerk
Zaakvoerder
“Of ik spijt heb dat ik mijn toga aan de haak heb gehangen? Helemaal niet. Je kan hem trouwens nog altijd vinden in ons kantoor (lacht). Mijn juridische achtergrond is een absolute troef in mijn job als makelaar. In combinatie met mijn passie voor immo én een groot inlevingsvermogen kan ik, samen met mijn vader, een wezenlijk verschil maken voor onze klanten.”

Vastgoed verkopen