Delen met een vriend(in):

Je huis verkopen in de wintermaanden

Regelmatig krijgen we de vraag of het wel zo slim is je woning in de winter te koop te stellen. Waarom niet? Omdat de zomerperiode voor vele mensen een leukere periode is? Omdat de dagen in de zomer langer zijn? Of omdat het dan warm en zonnig is? Laten we heel eerlijk zijn: ook een zomerperiode kan heus wel eens tegenvallen. We wonen tenslotte in België. Het antwoord is dat ook duidelijk: je hoeft zeker niet te wachten tot de zomerperiode aangebroken is om je woning te verkopen! Ook in de winter kan je je huis perfect verkopen, misschien zelfs nog beter...

Verkopen gebeurt niet in functie van een seizoen

Het feit dat jij overweegt om je woning net nu, tijdens de winter, te verkopen, betekent dat je zelf ook net nu een leukere woning gevonden hebt. Of omdat je net op dit moment je huis te groot blijkt te zijn omdat het laatste kind het huis uitgaat. Of omdat iemand in de familie naar het rusthuis gaat of overlijdt ... Er zijn zoveel redenen waarom we op zoek gaan naar een nieuwe woning. De aanleiding om je woning te verkopen wordt niet veroorzaakt door een welbepaald seizoen, maar wel door een bepaald, meestal heel belangrijk, moment in je leven.

Hetzelfde geldt voor een koper. Ook een koper zal omwille van een bepaalde gebeurtenis beslissen om een andere woning te gaan zoeken. Wachten tot het terug mooi weer is, zal daarom geen belangrijke overweging zijn in deze beslissing. Je kan het zelfs zo zien, als de koper nu actie onderneemt in de zoektocht naar een nieuwe woning, is de verhuis achter de rug en is hij volledig gesetteld tegen het begin van de lente. Dan kan hij ten volle genieten van zijn nieuwe huis en het mooie weer.

Twijfel je nog? We verduidelijken het graag met een voorbeeld.

Stel je een jonger koppel voor dat in een gezellig, knus, maar vrij klein appartement woont. Plots krijgen zij het heuglijke nieuws dat zij hun eerste kindje verwachten. Naar aanleiding van dit geweldige nieuws stellen zij plots vast dat hun appartement eigenlijk toch wel te klein is en niet meer voldoet voor een jong gezin. De aankondiging dat zij ouders zullen worden, zal voor hen de aanleiding zijn om op zoek te gaan naar een ruimere woning. Zij zullen niet wachten tot de zomer, want dan komt de verhuis en de bevalling wel erg kort op elkaar of nog erger, dan kunnen ze pas verhuizen na de geboorte van hun kindje.

Het is dus overduidelijk dat kopers gewoon op zoek gaan naar een ander pand in functie van een belangrijke gebeurtenis in hun leven. De seizoenen spelen hier absoluut geen rol in.

Beperkt aanbod

Het te koop stellen van je woning tijdens de winter is geen slecht idee! Ondanks het feit dat seizoenen geen impact hebben op de beslissing van een koper om op zoek te gaan naar zijn droompand, is de winterperiode een rustigere periode met een beperkter aanbod.

Gebruik dit dan in je voordeel! Minder keuze betekent voor de koper dat er minder huizen of appartementen zijn die aan zijn wensen voldoen en dus ook minder huizen of appartementen die met de jouwe vergeleken moeten worden. Voor jou als verkoper betekent dit dat er minder concurrentie is en je net meer kans maakt om je pand te verkopen! Dus net omdat het aanbod niet zo uitgebreid is, zal je je eigendom nog wel sneller kunnen verkopen dan in de zomerperiode. Goed nieuws, toch?

Conclusie

Aarzel niet om je woning tijdens de wintermaanden te koop aan te bieden. Natuurlijk adviseren we je om de foto's van je woning te maken op een mooie dag en niet op regenachtige, donkere dagen. Vergeet ook niet om je woning mooi en netjes te presenteren! Zo krijgen potentiële kopers dadelijk een vrolijk en gezellig gevoel bij je huis en zullen ze het zich positief blijven herinneren.

Vraag je je af hoe je dat best doet? Houd dan onze website in het oog. Binnenkort bezorgen we je zeker een aantal tips om je woning optimaal te presenteren. Liever niet langer wachten? Vul hieronder je gegevens in en wij contacteren je voor een gesprek. We helpen je namelijk graag verder!

Ik verkoop mijn pand
Je woning verkopen is allesbehalve een alledaagse bezigheid. Er komt heel wat bij kijken, en dat niet alleen op praktisch en administratief vlak. Wij staan je hier graag in bij. Contacteer ons voor een gesprek en krijg meteen deskundig advies over de waarde van jouw pand. Ieder verkoopproces begint namelijk bij een objectieve waardebepaling van je woning.
In dit artikel
Claudia Aendekerk
Erkend vastgoedmakelaar & Bestuurder
“Of ik spijt heb dat ik mijn toga aan de haak heb gehangen? Helemaal niet. Je kan hem trouwens nog altijd vinden in ons kantoor (lacht). Mijn juridische achtergrond is een absolute troef in mijn job als makelaar. In combinatie met mijn passie voor immo én een groot inlevingsvermogen kan ik, samen met mijn vader, een wezenlijk verschil maken voor onze klanten.”

Vastgoed verkopen