Delen met een vriend(in):

Ken jij de woningpas al ?

Heb jij een duidelijk overzicht van de toestand van je woning of appartement?
Nee? In dat geval loont het de moeite om eens een kijkje te nemen naar je woningpas.
In dit digitaal document kan je namelijk heel wat nuttige informatie over je huis terugvinden.

Wat is een woningpas?

De woningpas werd eind 2018 gelanceerd en is een gratis digitaal paspoort van de Vlaamse overheid.

Welke informatie kan je terugvinden in de woningpas?

Het paspoort verzamelt de beschikbare informatie uit verschillende databanken op één plaats.

Nieuw is dat de woningpas ook een overzicht biedt van alle uitgevoerde energetische renovatiewerken waarvoor je sinds 2012 een premie van de netwerkbeheerder kreeg.

Je kan daarnaast ook zelf renovatiewerken toevoegen, eventueel met foto’s, op een overzichtelijke tijdlijn.

Momenteel biedt de woningpas alvast heel wat informatie over verschillende thema’s zoals gebouw, energie, isolatie, installaties, bodem en vergunning.

Bovendien is het de bedoeling de woningpas nog uit te breiden met een digitale kluis. In deze kluis zal de eigenaar dan, naast renovatiewerken, ook plannen en schema's, niet-digitale attesten, onderhoudsdocumenten, enz. kunnen toevoegen.

Ook wordt samengewerkt met Fluvius om binnenkort data voor digitale en analoge meters en energieverbruik toe te voegen.

Kan je de woningpas delen?

Sinds april 2021 is het mogelijk om de woningpas met anderen via een beveiligde link te delen. Op die manier kan je een derde, bv. je architect of een potentiële koper, de toelating geven om je woningpas te raadplegen.

Hoe zit het dan bij een verkochte woning?

Bij verkoop van de woning gaat de woningpas mee over naar de volgende eigenaar.

Besluit

De woningpas bevat veel nuttige info over verschillende thema's zoals gebouw, energie, isolatie, installaties, bodem en vergunning. Deze informatie is digitaal makkelijk te raadplegen.

Wil je je woning verkopen? In dat geval kan het raadzaam zijn, deze informatie ook te delen met je vastgoedmakelaar en/of koper.

De informatie op deze pagina is van algemene aard.
Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie.
Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat te contacteren.

Ik verkoop mijn pand
Je woning verkopen is allesbehalve een alledaagse bezigheid. Er komt heel wat bij kijken, en dat niet alleen op praktisch en administratief vlak. Wij staan je hier graag in bij. Contacteer ons voor een gesprek en krijg meteen deskundig advies over de waarde van jouw pand. Ieder verkoopproces begint namelijk bij een objectieve waardebepaling van je woning.
In dit artikel
Claudia Aendekerk
Erkend vastgoedmakelaar & Bestuurder
“Of ik spijt heb dat ik mijn toga aan de haak heb gehangen? Helemaal niet. Je kan hem trouwens nog altijd vinden in ons kantoor (lacht). Mijn juridische achtergrond is een absolute troef in mijn job als makelaar. In combinatie met mijn passie voor immo én een groot inlevingsvermogen kan ik, samen met mijn vader, een wezenlijk verschil maken voor onze klanten.”

Vastgoed verkopen