Delen met een vriend(in):

Moet ik een voorschot betalen als ik een woning koop?

Je staat op het punt een woning te kopen en je verkoper vraagt je een voorschot te betalen. Hier lees je of dat mag en hoeveel je in dat geval moet betalen.

Een verkoper kan een voorschot vragen

Het is gebruikelijk dat er een voorschot gevraagd wordt. De verkoper kan dus zeker een voorschot vragen. Uiteindelijk beslissen jullie, als koper en verkoper, samen of er al dan niet een voorschot betaald wordt. Indien je dat doet kan je dat natuurlijk best wel even vermelden in de overeenkomst.

Het bedrag

Tien procent

Vaak zal de verkoper een voorschot van tien procent van de koopsom vragen. Dit percentage is gebruikelijk, maar niet wettelijk vastgelegd. Je kan dus perfect samen met de verkoper overeenkomen een ander bedrag of percentage te betalen.

Uitzondering: vijf procent

Koop je woning die nog gebouwd moet worden of in de aanbouw is, dan valt jouw aankoop onder de toepassing van de 'wet Breyne'. In dat geval moet er wel rekening gehouden worden met een aantal wettelijke bepalingen. Er wordt namelijk voorzien dat je in dat geval nooit een voorschot mag betalen voor de ondertekening van een verkoopovereenkomst. Bovendien mag je ook slecht maximum vijf procent van de totale aankoopprijs betalen.

Betaal het voorschot niet cash

Een voorschot cash betalen mag niet. Sinds 1 januari 2014 is namelijk wettelijk bepaald dat je enkel nog met een bankcheque of per overschrijving mag betalen om witwaspraktijken tegen te gaan.

Betaal het voorschot op een derdenrekening

Betaal het voorschot ook niet rechtstreeks aan de verkoper. Schrijf het over op een derdenrekening bij de makelaar. Hij zorgt ervoor dat de gelden tijdig overgemaakt worden aan de notaris zodat deze bij het verlijden van de akte samen met het saldo overgemaakt kunnen worden aan de verkoper.

Conclusie

Een verkoper kan je perfect vragen een voorschot te betalen indien je een woning koopt. Gebruikelijk is het betalen van een percentage van 10%, maar afwijkingen zijn mogelijk. Val je onder het toepassingsgebied van de ‘wet Breyne’ dan mag je bovendien maximum 5% voorschot betalen.

Spreek je af een voorschot te betalen, dan zal je dat steeds met een bankcheque of per overschrijving moeten doen.

Bovendien betaal je de gelden best niet rechtstreeks aan de verkoper. Maak ze over op de derdenrekening van de makelaar.

De informatie op deze pagina is van algemene aard.
Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie.
Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat te contacteren.

In dit artikel
Claudia Aendekerk
Erkend vastgoedmakelaar & Bestuurder
“Of ik spijt heb dat ik mijn toga aan de haak heb gehangen? Helemaal niet. Je kan hem trouwens nog altijd vinden in ons kantoor (lacht). Mijn juridische achtergrond is een absolute troef in mijn job als makelaar. In combinatie met mijn passie voor immo én een groot inlevingsvermogen kan ik, samen met mijn vader, een wezenlijk verschil maken voor onze klanten.”

Vastgoed kopen