Delen met een vriend(in):

Vernieuwd energieprestatiecertificaat vanaf 2019

Als je je eigendom wil verkopen heb je een aantal documenten nodig.

In het geval van een huis, appartement of (soms ook) handelsruimte betreft één van deze documenten het energieprestatiecertificaat oftewel het EPC.

Tien jaar na de lancering werd het EPC vernieuwd.

Het is de bedoeling om kopers en huurders nog beter te informeren over de energetische toestand en verbeterpunten van het pand.

Wat is een EPC?

Een EPC is een certificaat dat je informeert over de energiezuinigheid van je eigendom.

Waarom wordt het EPC vernieuwd?

Vlaanderen wil dat bestaande woningen even energiezuinig worden als een nieuwbouw.
Het EPC wordt in een nieuw jasje gestoken om je beter te sensibiliseren en te informeren over de energiezuinigheid van de woning. Én om je ook concreet aan te zetten tot een grondige energetische renovatie van de woning zodat jij uiteindelijk een lagere energiefactuur ontvangt.

Wat wordt vernieuwd?

Het vernieuwde EPC maakt melding van een label

Elke woning krijgt nu ook een label toegekend van A+ tot F.
De energiescore die op het oude EPC stond, blijft wel ook behouden.

Het vernieuwde EPC bevat tips en aanbevelingen

Dankzij het vernieuwde EPC krijg je bovendien heel wat tips en aanbevelingen om je te helpen de woning energiezuiniger te maken. Bij een eengezinswoning zal er zelfs een kostenraming opgenomen worden in het EPC. Dit kan een handig hulpmiddel zijn wanneer je wilt renoveren.

Het vernieuwde EPC geeft jouw effectieve verbruik niet weer

Het EPC bevat een label en energiescore om je te informeren over de energetische prestatie van de woning. Hoe hoog of laag jouw energiefactuur effectief zal zijn, wordt niet weergegeven op het EPC. Het label of de energiescore wordt namelijk berekend op basis van de eigenschappen van het gebouw. Met andere woorden, met jouw levensstijl wordt geen rekening gehouden. Door de verwarming een graadje lager te zetten of je lichten bij het verlaten van een ruimte te doven, ga je dus zeker zelf ook nog een impact hebben op je energiefactuur.

Indien je nog een geldig EPC hebt, hoef je geen vernieuwd EPC te laten opmaken

Een EPC is tien jaar geldig. Heb je dus nog een oud EPC dat geldig is, dan hoef je geen nieuw EPC te laten opstellen indien je je woning verkoopt of verhuurt.

Ik heb een oud EPC en wil graag weten welk label overeenstemt met de energiescore

Enkel het vernieuwde EPC maakt melding van een label. Op een oud EPC vind je momenteel louter de energiescore terug. Om je toch een indicatie te geven van het label, kan je terugvallen op de volgende omzettingstabel:

  • A+: minder dan 0 kWh/m² jaar
  • A: tussen 100 en 0 kWh/m² jaar
  • B: tussen 200 en 100 kWh/m² jaar
  • C: tussen 300 en 200 kWh/m² jaar
  • D: tussen 400 en 300 kWh/m² jaar
  • E: tussen 500 en 400 kWh/m² jaar
  • F: hoger dan 500 kWh/m² jaar

Het label A+ staat dus voor een schitterend resultaat terwijl het label F je duidelijk wil maken dat je woning heel wat energiezuiniger kan worden.

Conclusie

Om je beter te informeren over de energiescore en om je meer tips te geven over de renovatiemogelijkheden van een woning werd het EPC vernieuwd. Naast de energiescore zal er nu ook melding gemaakt worden van een label. Bovendien zal je ook duidelijke tips en aanbevelingen krijgen om de energetische prestatie van de woning te verbeteren zodat jij op termijn ook zal voldoen aan de vooropgestelde doelen inzake energieprestatie.

Oude EPC’s die nog geldig zijn, moeten niet vervangen worden.

Wil je toch graag weten met welk label de energiescore op jouw EPC overeenstemt? Met behulp van de opgestelde omzettingstabel heb je meteen een indicatie.

De informatie op deze pagina is van algemene aard.
Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie.
Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat te contacteren voor een persoonlijk gesprek.

In dit artikel
Claudia Aendekerk
Erkend vastgoedmakelaar & Bestuurder
“Of ik spijt heb dat ik mijn toga aan de haak heb gehangen? Helemaal niet. Je kan hem trouwens nog altijd vinden in ons kantoor (lacht). Mijn juridische achtergrond is een absolute troef in mijn job als makelaar. In combinatie met mijn passie voor immo én een groot inlevingsvermogen kan ik, samen met mijn vader, een wezenlijk verschil maken voor onze klanten.”

Vastgoed verkopen