1 januari, niet alleen de start van een nieuw jaar maar ook de start van een aantal nieuwe normen en wetten. Zo ook op het vlak van (ver-)huren. Op 1 januari 2019 trad het Vlaams Woninghuurdecreet in werking.
Sluit je een huurovereenkomst af vanaf 1 januari 2019? Dan zal je rekening moeten houden met de volgende wijzigingen.
Vanaf 1 januari 2019 kan je als verhuurder in alle gevallen een huurwaarborg van maximaal drie maanden huur laten betalen door de huurder. Indien je voorziet dat de huurwaarborg gestort wordt op een geblokkeerde rekening op naam van de huurder is dit dus één maand meer dan onder de federale woninghuurwet.
Inkomenszwakke kandidaat-huurders kunnen een huurwaarborglening aanvragen om de huurwaarborg te voldoen.
Een huurwaarborglening is een renteloze en anonieme lening van maximaal 1.800 EUR, die in welbepaalde gevallen verhoogd kan worden, bv. als de aanvrager personen ten laste heeft.
Het Vlaams Woningfonds zal als kredietgever optreden.
Huurovereenkomsten van korte duur, dit is drie jaar of minder, kunnen enkel door de huurder opgezegd worden. De huurder zal wel een opzegtermijn van drie maanden moeten respecteren en een vergoeding moeten betalen. Deze vergoeding is de volgende:
De verhuurder kan de huurovereenkomst daarentegen nog steeds niet opzeggen.
Als er grondige werken uitgevoerd moeten worden, kan de verhuurder tegen het einde van het derde jaar of vanaf dan op elk ogenblik de huur opzeggen op voorwaarde dat hij zes maanden vooraf opzegt.
De Vlaamse regering heeft een richtinggevende lijst van kleine herstellingen en onderhoudswerken gepubliceerd. Deze lijst is niet volledig, maar geeft wel een indicatie. De herstellingen in deze lijst moeten door de huurder betaald worden, tenzij partijen hiervan willen afwijken.
Naast de huurprijs worden er vaak nog een aantal kosten en lasten door de huurder betaald. Er is nu ook een niet-limitatieve lijst van kosten en lasten die aan de huurder of verhuurder aangerekend moeten worden. Deze regels zijn dwingend en er kan niet van afgeweken worden.
Is een bepaalde kost niet opgenomen in de lijst dan geldt het volgende principe:
De woonkwaliteit zal gecontroleerd worden bij aanvang van de overeenkomst. Op die manier wordt vermeden dat de huurder door eigen veroorzaakte schade de nietigheid van een huurovereenkomst vordert.
Het wordt eenvoudiger om nieuwe medehuurders aan de huurovereenkomst toe te voegen. De huurder en de andere persoon kunnen dit samen aan de verhuurder vragen. Wordt een medehuurder aan de huurovereenkomst toegevoegd, dan zal hij ook mee verantwoordelijk zijn voor alle huurdersverplichtingen.
Ook de opzeg van de huurovereenkomst door één van de medehuurders wordt makkelijker. Weet wel dat huurder die opzegt nog zes maanden aansprakelijk is indien geen nieuwe medehuurder in zijn plaats komt.
Tenzij erfgenamen laten weten dat ze de huur willen voortzetten, zal de huurovereenkomst automatisch eindigen vanaf de tweede maand na het overlijden van de huurder. De verhuurder ontvangt voor deze periode gewoon huurgelden en heeft nog recht op een bijkomende vergoeding van een maand huur.
Sluit je een woninghuurovereenkomst af vanaf 1 januari 2019, dan is het Vlaams Woninghuurdecreet van toepassing en zal je met de vermelde wijzigingen rekening moeten houden.
Voor overeenkomst die afgesloten werden voor 31 december 2018 blijft de federale Woninghuurwet gelden, ook indien de huurperiode pas ingaat na 1 januari 2019 of indien de huurovereenkomst nog verder loopt na 1 januari.
Het is dus de datum van ondertekening van de huurovereenkomst die doorslaggevend is om te bepalen of je onder de federale of de Vlaamse woninghuurregeling zal vallen.
Wil je graag meer informatie?
Lees dan gerust de door het Agentschap Wonen Vlaanderen uitgegeven brochure over het Vlaams Woninghuurdecreet.
Heb je nog vragen?
Contacteer ons dan gerust.
De informatie op deze pagina is van algemene aard.
Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie.
Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat te contacteren.