Delen met een vriend(in):

Wanneer heb je een bodemattest nodig?

In het artikel “wat is een bodemattest?” heb je gelezen dat een bodemattest je informeert over de bodemkwaliteit van de grond en wat de bedoeling hiervan is. Hier verneem je wanneer je een bodemattest nodig hebt, wie het bijbrengt en hoelang het geldig blijft.

Wanneer is een bodemattest nodig?

Een bodemattest is nodig bij de overdracht van een perceel grond. Op dat moment moet de inhoud van het bodemattest namelijk meegedeeld worden aan de verwerver van de grond.

OVERDRACHT

Verschillende handelingen worden beschouwd als een overdracht. Het meest bekende voorbeeld van een overdracht is de verkoop van een perceel. Voor meer voorbeelden kan je even kijken op de website van OVAM. Zij verduidelijken in een overzicht wat beschouwd wordt als overdracht van grond.

OVERDRAGER EN VERWERVER

Bij een verkoop is de 'overdrager' de verkoper en de 'verwerver' de koper van de grond.

Wie brengt het bodemattest bij?

Wil je een overeenkomst sluiten, dan heb je een bodemattest nodig. In het kader van de verkoop brengt de verkoper dit in principe bij. De verkoper kan dit bodemattest schriftelijk aanvragen bij OVAM.

Wil je een perceel grond verkopen en weet je dat deze grond een ‘risicogrond’ is, vraag dan niet onmiddellijk een bodemattest aan. In sommige gevallen met er namelijk eerst een oriënterend bodemonderzoek gebeuren en dan heeft het natuurlijk geen zin om een bodemattest aan te vragen en hier kosten voor te maken.

Indien je met ons samenwerkt voor het verkopen (of het verhuren) van je woning, bekijken wij samen met jou of er misschien sprake is van een risicogrond en zorgen wij natuurlijk ook voor het opvragen van het bodemattest.

Hoelang blijft het bodemattest geldig?

Een ‘blanco bodemattest’ blijft geldig zolang de administratieve gegevens over het perceel grond (bv. perceelnummer) en de milieutechnische gegevens niet wijzigen.

Weet wel dat je een bodemattest maar voor één verkoop mag gebruiken. Indien je je woning verkoopt mag je het bodemattest dat je bij de aankoop van je woning kreeg dus niet hergebruiken.

Is er sprake van een risicogrond, dan is de situatie anders. In dat geval moet je namelijk ook kijken naar de geldigheid van het oriënterend onderzoek.

Besluit

Wil je een woning verkopen, dan zal je er als verkoper voor moeten zorgen dat er bij het tekenen van de overeenkomst een bodemattest voorligt.

Het bodemattest dat jij gekregen hebt bij de aankoop van de woning, kan je niet meer opnieuw gebruiken.

Indien wij je woning verkopen, zorgen wij natuurlijk voor het bodemattest.

De informatie op deze pagina is van algemene aard.
Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie.
Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat te contacteren voor een persoonlijk gesprek.

Ik verkoop mijn pand
Je woning verkopen is allesbehalve een alledaagse bezigheid. Er komt heel wat bij kijken, en dat niet alleen op praktisch en administratief vlak. Wij staan je hier graag in bij. Contacteer ons voor een gesprek en krijg meteen deskundig advies over de waarde van jouw pand. Ieder verkoopproces begint namelijk bij een objectieve waardebepaling van je woning.
In dit artikel
Claudia Aendekerk
Erkend vastgoedmakelaar & Bestuurder
“Of ik spijt heb dat ik mijn toga aan de haak heb gehangen? Helemaal niet. Je kan hem trouwens nog altijd vinden in ons kantoor (lacht). Mijn juridische achtergrond is een absolute troef in mijn job als makelaar. In combinatie met mijn passie voor immo én een groot inlevingsvermogen kan ik, samen met mijn vader, een wezenlijk verschil maken voor onze klanten.”

Vastgoed verkopen