Delen met een vriend(in):

Wat is een bodemattest?

Je hebt ongetwijfeld wel al eens gehoord van een bodemattest.
Wat een bodemattest is en wat het doel ervan is, verneem je hier.
In het artikel “wanneer heb ik een bodemattest nodig?” informeren we je wanneer je een bodemattest nodig hebt, wie ervoor zorgt en hoelang het geldig blijft.

Wat is een bodemattest?

Een bodemattest is een document waarin de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) meedeelt welke informatie zij heeft over de bodemkwaliteit van het perceel grond waarover je informatie vraagt.

Het doel van een bodemattest

Een bodemattest informeert en beschermt jou als verkrijger van de grond. Niemand wil namelijk, zonder het te weten, een verontreinigde grond kopen.

Blanco bodemattest

In vele gevallen is er nog geen bodemonderzoek uitgevoerd op de grond. In dat geval levert OVAM een zogenaamd ‘blanco bodemattest’ af. Op dit attest staat dan letterlijk dat OVAM “voor deze grond geen relevante gegevens over de bodemkwaliteit” heeft. OVAM heeft met andere woorden geen kennis van een verontreiniging van deze grond.

Let wel op: dit is geen garantie dat de grond zuiver is. Het kan bijvoorbeeld dat een mazouttank in de grond lichtjes gelekt heeft maar dat niemand er kennis van heeft. Het perceel grond is dan misschien wel verontreinigd maar niemand weet er iets van. Omdat OVAM in dat geval ook geen kennis heeft van de verontreiniging, krijg je dus toch een blanco bodemattest.

Als koper kan je gerust zijn: weten wij dat de grond verontreinigd is, dan zullen wij je dat altijd meedelen.

Risicogrond

OVAM neemt de gegevens die zij over de gronden heeft op in een grondeninformatieregister. Dit kan omdat er activiteiten met een risico tot bodemverontreiniging op de grond hebben plaatsgevonden of nog plaatsvinden, maar er kan in het verleden ook gewoon vrijwillig een onderzoek uitgevoerd zijn.

Heeft OVAM informatie over de grond, dan zal je dat terugvinden op het bodemattest.
Je zal dan bijvoorbeeld meer zien over:

  • het soort verontreiniging,
  • de uitgevoerde onderzoeken, en
  • de eventuele bodemsaneringswerken.

Conclusie

Een bodemattest informeert je over de bodemkwaliteit van een perceel grond.
Zijn er gegevens over de bodemkwaliteit bekend, dan worden deze op het bodemattest vermeld.
Zijn er geen gegevens gekend, dan krijg je een blanco bodemattest.
Het is wel geen garantie dat de grond zuiver is.
Indien wij van een verkoper vernemen dat de grond toch verontreinigd is, zullen wij je hier altijd over informeren.

De informatie op deze pagina is van algemene aard.
Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie.
Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat te contacteren voor een persoonlijk gesprek.

In dit artikel
Claudia Aendekerk
Erkend vastgoedmakelaar & Bestuurder
“Of ik spijt heb dat ik mijn toga aan de haak heb gehangen? Helemaal niet. Je kan hem trouwens nog altijd vinden in ons kantoor (lacht). Mijn juridische achtergrond is een absolute troef in mijn job als makelaar. In combinatie met mijn passie voor immo én een groot inlevingsvermogen kan ik, samen met mijn vader, een wezenlijk verschil maken voor onze klanten.”

Vastgoed verkopen