Delen met een vriend(in):

Wat is een opschortende voorwaarde?

Bij het verkopen van een woning zal een kandidaat-koper in sommige gevallen een bod doen met vermelding van een opschortende voorwaarde.
Ook in een onderhandse overeenkomst kom je geregeld een opschortende voorwaarde tegen.
Maar wat is dat nu precies?

Wat is een opschortende voorwaarde?

Een opschortende voorwaarde betekent dat een akkoord nog afhankelijk gemaakt wordt van het vervullen van een toekomstige, onzekere gebeurtenis.

Wordt de voorwaarde vervuld, dan is het akkoord definitief.

Indien de voorwaarde niet vervuld wordt, zijn de partijen niet meer gebonden aan het akkoord.

Voorbeelden van een opschortende voorwaarde

Voorbeeld 1

Veel voorkomend is een opschortende voorwaarde die bepaalt dat de koop-verkoop pas tot stand komt als de koper een krediet of lening krijgt.

Voorzie je een dergelijke voorwaarde, dan kan je best altijd het volgende duidelijk bepalen:

  • welk bedrag gefinancierd moet worden,
  • binnen welke termijn de financiering toegekend moet worden, en
  • op welke wijze de verkoper ingelicht moet worden indien het krediet of de lening al dan niet toegekend wordt.

Kent de kredietinstelling het krediet toe, dan is de voorwaarde vervuld en de koop-verkoop definitief.

Krijg je als koper geen krediet en laat je dit op de in de overeenkomst voorziene wijze aan de verkoper weten, dan vindt de koop-verkoop niet plaats.

Voorbeeld 2

Een ander voorbeeld is de opschortende voorwaarde van het niet-uitoefenen van een voorkooprecht.

Hier zal de verkoop doorgaan indien er geen voorkooprecht uitgeoefend wordt.

Wordt het voorkooprecht wel uitgeoefend, dan gaat de verkoop niet door, althans niet met de voorziene koper.

Je hebt het al gemerkt: geen van deze voorwaarden is afhankelijk van de wil van één van de partijen. Als koper of verkoper kan je de overeenkomst dus niet afhankelijk maken van een persoonlijke gebeurtenis of belang. Je kan dus niet zomaar voorzien dat de koop doorgaat indien je over één maand nog steeds in het pand geïnteresseerd bent 😉

Gevolgen

Doe je een bod onder een opschortende voorwaarde en wordt dit aanvaard door de verkoper? Dan is er sprake van een overeenkomst onder de opschortende voorwaarde.

Alhoewel de voorziene opschortende voorwaarde nooit afhankelijk is van de wil van één van de partijen, wordt er van de partijen wel verwacht dat die het nodige doen om te zorgen dat de verkoop kan doorgaan.

Bij een opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een krediet, zal je als koper dus wel je best moeten doen om het krediet te krijgen. Het voorzien van een opschortende voorwaarde betekent dan ook niet dat je nog kan ontkomen aan je verplichtingen.

De verkoopovereenkomst is definitief als de opschortende voorwaarde gerealiseerd is.

Is de opschortende voorwaarde niet vervuld, dan zal de verkoop niet doorgaan.

De informatie op deze pagina is van algemene aard. Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie. Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat of notaris te contacteren

Ik verkoop mijn pand
Je woning verkopen is allesbehalve een alledaagse bezigheid. Er komt heel wat bij kijken, en dat niet alleen op praktisch en administratief vlak. Wij staan je hier graag in bij. Contacteer ons voor een gesprek en krijg meteen deskundig advies over de waarde van jouw pand. Ieder verkoopproces begint namelijk bij een objectieve waardebepaling van je woning.
In dit artikel
Claudia Aendekerk
Erkend vastgoedmakelaar & Bestuurder
“Of ik spijt heb dat ik mijn toga aan de haak heb gehangen? Helemaal niet. Je kan hem trouwens nog altijd vinden in ons kantoor (lacht). Mijn juridische achtergrond is een absolute troef in mijn job als makelaar. In combinatie met mijn passie voor immo én een groot inlevingsvermogen kan ik, samen met mijn vader, een wezenlijk verschil maken voor onze klanten.”

Vastgoed kopen