Delen met een vriend(in):

Wat is een recht van voorkoop?

Als je je woning, appartement of perceel grond verkoopt, geldt er in sommige gevallen een recht van voorkoop. Wat dit is en aan welke voorwaarden dit kan, lees je hier.

Recht van voorkoop

Een recht van voorkoop betekent dat de begunstigde van het voorkooprecht de mogelijkheid heeft om het onroerend goed bij voorrang aan dezelfde prijs en dezelfde voorwaarden te kopen.

In welke gevallen geldt een voorkooprecht?

Vrijwillig

Je kan zelf iemand een voorkooprecht toekennen.
Dit zie je dan meestal terug in je aankoopakte.
Vaak zien we dit gebeuren ingeval van de aankoop van een sociale woning.
Doorgaans verkoopt een sociale woningmaatschappij jou een woning op voorwaarde dat zij alsnog een recht van voorkoop kan genieten.
Het is dus zeker raadzaam om de aktes van je eigendom even na te lezen en te verifiëren of je niemand een voorkooprecht toegekend hebt.
Dit geldt overigens altijd: ook als je geen sociale woning verkoopt, kan iemand een recht van voorkoop genieten.

Wettelijk

In sommige gevallen wordt er bij wet voorzien dat de Vlaamse overheid of de lokale overheden een voorkooprecht genieten.
Er zijn verschillende soorten voorkooprecht.
Voorbeelden hiervan zijn:

  • het recht van voorkoop natuur met als doel de bescherming van het natuurlijk milieu,
  • het recht van voorkoop Vlaamse Wooncode om sociale huur- of koopwoningen of sociale kavels te realiseren,

Let op: een wettelijk bepaald voorkooprecht is niet steeds ten voordele van de Vlaamse overheid of lokale overheden.
Ook anderen kunnen een dergelijk wettelijk recht genieten. Denk maar aan een pachter. Deze geniet ook van een voorkooprecht indien jij het stuk grond dat je aan hem verpacht hebt, verkoopt.

Wat als het voorkooprecht uitgeoefend wordt?

Als het voorkooprecht uitgeoefend wordt, treedt de begunstigde van het recht in de plaats van de oorspronkelijke koper. De begunstigde van het voorkooprecht zal wel aan dezelfde prijs en dezelfde voorwaarden moeten kopen. Als verkoper zal je dus nog steeds dezelfde koopsom krijgen. De persoon met wie je de koopovereenkomst sloot, zal het goed daarentegen niet kunnen kopen.

Hoe weet je of het voorkooprecht uitgeoefend wordt?

Geldt er een voorkooprecht, dan mag je als eigenaar enkel verkopen nadat je de begunstigde van het voorkooprecht de gelegenheid gegeven hebt om het recht uit te oefenen.
Nadat je een koper gevonden hebt en een overeenkomst tot stand gekomen is, zal de notaris het recht van voorkoop aanbieden aan de begunstigde.
Je kan dus niet onmiddellijk nadat je besloten hebt het goed te verkopen het voorkooprecht aanbieden aan de begunstigde.

Tip

Beslis je te verkopen? Kijk dan even na of er een recht van voorkoop geldt. Informeer in dat geval ook je koper en voorzie het duidelijk in je overeenkomst.
Weet je zelf niet of er een voorkooprecht van toepassing is? Contacteer ons dan gerust. Wij helpen je graag verder!

De informatie op deze pagina is van algemene aard.
Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie.
Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat te contacteren.

Ik verkoop mijn pand
Je woning verkopen is allesbehalve een alledaagse bezigheid. Er komt heel wat bij kijken, en dat niet alleen op praktisch en administratief vlak. Wij staan je hier graag in bij. Contacteer ons voor een gesprek en krijg meteen deskundig advies over de waarde van jouw pand. Ieder verkoopproces begint namelijk bij een objectieve waardebepaling van je woning.
In dit artikel
Claudia Aendekerk
Erkend vastgoedmakelaar & Bestuurder
“Of ik spijt heb dat ik mijn toga aan de haak heb gehangen? Helemaal niet. Je kan hem trouwens nog altijd vinden in ons kantoor (lacht). Mijn juridische achtergrond is een absolute troef in mijn job als makelaar. In combinatie met mijn passie voor immo én een groot inlevingsvermogen kan ik, samen met mijn vader, een wezenlijk verschil maken voor onze klanten.”

Vastgoed kopen