Delen met een vriend(in):

Wat is een rooilijn?

Bij de aankoop van je woning krijg je te horen dat je eigendom getroffen is door een rooilijn. Maar wat is dat nu precies?
Een rooilijn is de door de overheid (gewest, gemeente, …) vastgelegde gewenste grens tussen het openbaar domein en de aangrenzende private gronden.
In dit artikel gaan we dieper in op wat een rooilijn wel en niet is, wat het doel is en met welke gevolgen je rekening moet houden.

De rooilijn

Een rooilijn is de vastgelegde gewenste grens tussen het openbaar domein en de aan jou toebehorende aangrenzende private grond.

Een rooilijn wordt meestal vastgelegd in een plan, zoals een rooilijnplan of een ruimtelijk uitvoeringsplan.

Een rooilijn is niet steeds zichtbaar

Een rooilijn is niet altijd met het blote oog te zien.

Loopt de rooilijn gelijk met de huidige grens tussen je perceel en de openbare weg? Dan is het meteen helder waar de rooilijn loopt.

Een rooilijn loopt echter niet per se gelijk met de huidige grens tussen perceel en het openbaar domein. Zo kan de rooilijn door je voortuin lopen. In dat geval is de rooilijn een onzichtbare lijn. Je ziet ze immers niet.

Een bouwlijn is niet gelijk aan een rooilijn

Je weet nu al dat een rooilijn niet per definitie gelijk is aan de perceelsgrens aan straatzijde.

Verwar de rooilijn ook niet met een bouwlijn. Een bouwlijn is weliswaar ook een onzichtbare lijn, maar deze lijn bepaalt vanaf waar de woning mag gebouwd worden.

Gevolgen

Loopt de rooilijn door je perceel, dan ga je in de strook tussen de perceelgrens en de rooilijn niets kunnen bouwen.

Bovendien is het mogelijk dat je ooit onteigend zal worden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer de overheid beslist om de weg te ­verbreden.

In sommige gevallen zal je deze strook ook moeten inruilen, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van een vergunning.

Conclusie

Een rooilijn is de door de overheid (gewest, gemeente, …) vastgelegde gewenste grens tussen het openbaar domein en de aangrenzende private gronden.

Een rooilijn kan, maar moet zeker niet gelijklopen met de perceelsgrens aan straatzijde of de bouwlijn.

Ligt een eigendom binnen een rooilijnplan, dan bestaat steeds de kans op onteigening van de strook grond tussen de perceelsgrens aan straatzijde en de rooilijn.

Wil je een eigendom aankopen en is er sprake van een rooilijn? Informeer je dan grondig over de plannen die de overheid heeft en op welke termijn.

De informatie op deze pagina is van algemene aard.
Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie.
Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat te contacteren.

Ik verkoop mijn pand
Je woning verkopen is allesbehalve een alledaagse bezigheid. Er komt heel wat bij kijken, en dat niet alleen op praktisch en administratief vlak. Wij staan je hier graag in bij. Contacteer ons voor een gesprek en krijg meteen deskundig advies over de waarde van jouw pand. Ieder verkoopproces begint namelijk bij een objectieve waardebepaling van je woning.
Claudia Aendekerk
Erkend vastgoedmakelaar & Bestuurder
“Of ik spijt heb dat ik mijn toga aan de haak heb gehangen? Helemaal niet. Je kan hem trouwens nog altijd vinden in ons kantoor (lacht). Mijn juridische achtergrond is een absolute troef in mijn job als makelaar. In combinatie met mijn passie voor immo én een groot inlevingsvermogen kan ik, samen met mijn vader, een wezenlijk verschil maken voor onze klanten.”

Vastgoed kopen