Delen met een vriend(in):

Welke documenten heb ik nodig bij de verkoop van mijn woning?

Je hebt besloten dat het tijd is voor een nieuw begin en bij dat nieuwe begin hoort ook de verkoop van je woning? Best spannend allemaal! Je ziet het helemaal zitten, maar je weet niet waar jij als verkoper rekening mee moet houden?

Als verkoper heb je een leveringsplicht en moet je een aantal documenten bijbrengen. Voor de meeste van deze documenten is een betaling vereist die jij als verkoper voor jouw rekening neemt. In dit artikel lees je over welke documenten het gaat.

1. Het energieprestatiecertificaat

Een energieprestatiecertificaat (EPC) heb je nodig om te kunnen aangeven hoe energiezuinig je woning is. Heb je al een EPC? Kijk dan even naar de geldigheidsduur. Een EPC is namelijk 10 jaar geldig en tijdens deze 10 jaar kan je het steeds blijven gebruiken.

2. De stedenbouwkundige inlichtingen

In je zoekertjes en overeenkomst moet je ook een aantal gegevens inzake de ruimtelijke ordening vermelden. Deze gegevens vind je in de stedenbouwkundige inlichtingen.
Is je eigendom opgedeeld in verschillende kadastrale percelen? Vergeet dan niet voor elk perceel inlichtingen op te vragen.

3. Het conformiteitsattest inzake stookoliereservoirs

Heb je nog een stookolietank in de woning? In dat geval moet je een onderhoudsattest van de stookolietank bijbrengen. Of een nieuw onderhoudsattest nodig is, hangt af van de inhoud en de ligging (onder- of bovengronds) van je stookolietank.

We maken het even duidelijk met een paar voorbeelden

  • Heb je een ondergrondse tank van minder dan 5000 kg stookolie?
    Dan moet er om de vijf jaar een controle gebeuren.
  • Heb je daarentegen een bovengrondse tank van minder dan 5000 kg stookolie?
    Kijk dan even of je niet al een attest hebt waarop vermeld wordt dat een controle op een datum na 1/3/2009 moet gebeuren of helemaal niet meer.
    In dergelijk geval volstaat het attest dat je reeds in je bezit hebt en moet je dus geen nieuwe controle meer laten uitvoeren.

Heb je een stookolietank die niet meer in gebruik is? In dat geval zal je geen conformiteitsattest maar een attest van buitengebruikstelling moeten voorleggen.

4. Het proces-verbaal inzake de elektrische installatie

Je moet ook een proces-verbaal m.b.t. de toestand van je elektrische installatie bijbrengen. Voor een conforme installatie krijg je altijd een proces-verbaal dat 25 jaar geldig is. Kijk dus zeker even na of je nog een geldig proces-verbaal hebt! Is je installatie al langer dan 25 jaar geleden gecontroleerd, dan zal je je installatie opnieuw moeten laten keuren.

5. Het bodemattest

Voor de verkoop van je woning heb je per kadastraal perceel een bodemattest nodig. Werd er een risicoactiviteit uitgevoerd? Dan zal er wel nog een oriënterend onderzoek uitgevoerd moeten worden.

6. Mede-eigendom

Wil je een appartement verkopen of een woning die deel uitmaakt van een woonerf? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een mede-eigendom. In dat geval zal de syndicus ook wettelijk verplichte inlichtingen moeten afleveren. Soms leveren syndici deze informatie kosteloos af, maar meestal wordt hier een bedrag voor aangerekend.

7. Postinterventiedossier

Werd je huis of appartement gebouwd na 1/05/2001? Of werden na die datum werken door één of meerdere aannemers uitgevoerd? In dat geval zal je een postinterventiedossier moeten overhandigen aan de koper. Dit postinterventiedossier bevat onder meer informatie over de structuur van het gebouw. Heb je geen postinterventiedossier (meer)? Dan zal je dit alsnog moeten laten samenstellen.

Indien je beslist om met ons samen te werken, helpen wij je natuurlijk bij het verzamelen van de documenten. Samen met jou kijken we welke documenten je al hebt en welke je nog nodig hebt. Documenten die je nog niet hebt, vragen wij natuurlijk ook graag voor jou op.

Kan je wel wat hulp gebruiken?

Vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan. Dat kan door hieronder je gegevens in te vullen. Wij contacteren je dan zo snel mogelijk voor een vrijblijvend gesprek.

Ik verkoop mijn pand
Je woning verkopen is allesbehalve een alledaagse bezigheid. Er komt heel wat bij kijken, en dat niet alleen op praktisch en administratief vlak. Wij staan je hier graag in bij. Contacteer ons voor een gesprek en krijg meteen deskundig advies over de waarde van jouw pand. Ieder verkoopproces begint namelijk bij een objectieve waardebepaling van je woning.
In dit artikel
Claudia Aendekerk
Zaakvoerder
“Of ik spijt heb dat ik mijn toga aan de haak heb gehangen? Helemaal niet. Je kan hem trouwens nog altijd vinden in ons kantoor (lacht). Mijn juridische achtergrond is een absolute troef in mijn job als makelaar. In combinatie met mijn passie voor immo én een groot inlevingsvermogen kan ik, samen met mijn vader, een wezenlijk verschil maken voor onze klanten.”

Vastgoed verkopen