Dé vastgoedblog vol nuttige informatie | Aendekerk Immo

Op deze pagina houden we je graag
op de hoogte van interessante immoweetjes.

8-tips-om-zorgeloos-je-huis-achter-te-laten-tijdens-je-vakantie

8 tips om zorgeloos je huis achter te laten tijdens je vakantie

Ga jij weldra op vakantie? Super! Wij wensen je alvast een hele fijne vakantie! Om ervoor te zorgen dat je zorgeloos kan genieten, geven wij je alvast een aantal tips om je huis veilig achter te laten.

Verder lezen
zomer-in-huis

Zomer in huis!

Kan jij ook zo genieten van de zomer en de leuke momenten buiten? Kijk je er al naar uit om zoveel mogelijk tijd op je terras of in de tuin door te brengen? Wij bezorgen je graag een paar tips om te genieten van de zomerse avonden.

Verder lezen
is-het-kadastraal-inkomen-het-bedrag-dat-ik-jaarlijks-als-belasting-betaal

Is het kadastraal inkomen het bedrag dat ik jaarlijks als belasting betaal?

In dit artikel verneem je dat de onroerende voorheffing het bedrag is dat je jaarlijks aan "grondbelasting" verschuldigd bent en dat dit te betalen bedrag gebaseerd is op het kadastraal inkomen.

Verder lezen
notariskeuze-bij-een-verkoop-uit-de-hand

Notariskeuze bij een verkoop uit de hand

Koop je een woning, appartement of perceel grond uit de hand, dan kan je je altijd verwachten aan de vraag welke notaris jij kiest.

Verder lezen
stappenplan-bij-huurachterstand-indien-je-aangesloten-bent-bij-het-vlaams-huurgarantiefonds

Stappenplan bij huurachterstand indien je aangesloten bent bij het Vlaams Huurgarantiefonds

In een vorig artikel kon je lezen dat het als private verhuurder mogelijk is om je te beschermen tegen huurachterstand door je aan te sluiten bij het Vlaams Huurgarantiefonds. Ongetwijfeld hoop je nooit gebruik te moeten maken van dit fonds, maar wat als je huurder toch echt niet betaalt? In dit stappenplan ontdek je wat je moet doen om aanspraak te maken op een vergoeding via het Vlaams Huurgarantiefonds.

Verder lezen
moet-ik-een-voorschot-betalen-als-ik-een-woning-koop

Moet ik een voorschot betalen als ik een woning koop?

Je staat op het punt een woning te kopen en je verkoper vraagt je een voorschot te betalen. Hier lees je of dat mag en hoeveel je in dat geval moet betalen.

Verder lezen
kan-ik-mijzelf-beschermen-tegen-huurachterstand

Kan ik mijzelf beschermen tegen huurachterstand?

Verhuur je een woning of overweeg je een woning te verhuren? Dan zal je ongetwijfeld weten dat je nooit helemaal zeker bent dat je huurder ook stipt zal betalen. In sommige gevallen is het dan ook de moeite waard om je te beschermen tegen huurachterstand. In dit artikel lees je hoe dit in zijn werk gaat en wanneer je hiervoor in aanmerking komt.

Verder lezen
je-huis-verhuren-check-of-je-niets-vergeten-bent

Je huis verhuren? Check of je niets vergeten bent

Je bent eigenaar van een woning en wil deze graag verhuren. Je vraagt je alleen af wat er allemaal moet gebeuren om je woning te verhuren? In dit artikel achterhaal jij wat je moet doen om je woning succesvol te verhuren.

Verder lezen
ik-verkoop-een-huis-wanneer-moet-ik-de-sleutels-aan-de-koper-overhandigen

Ik verkoop een huis. Wanneer moet ik de sleutels aan de koper overhandigen?

Je hebt een koper voor jouw woning gevonden. Alhoewel je ook al een definitief akkoord hebt met de koper, zal je de sleutel niet meteen aan hem overhandigen. Hier lees je wanneer je de sleutel wel aan de koper zal overhandigen.

Verder lezen
wat-zijn-verkooprechten

Wat zijn verkooprechten?

Wil je een huis, appartement of perceel grond kopen, dan moet je als koper rekening houden met een aantal kosten. Eén van deze kosten is het verkooprecht. Het verkooprecht is een registratiebelasting, die je moet betalen aan de Belgische staat bij de registratie van de akte.

Verder lezen
wie-kiest-en-betaalt-de-notaris-bij-de-verkoop-van-een-huis-of-appartement

Wie kiest en betaalt de notaris bij de verkoop van een huis of appartement?

Indien je een huis of appartement koopt of verkoopt, zal je na de ondertekening van de onderhandse overeenkomst naar de notaris moeten gaan om daar een authentieke akte te laten verlijden. Hier verneem je wie de notaris mag kiezen én wie de kosten moet betalen.

Verder lezen
wat-is-een-gratis-verzekering-gewaarborgd-wonen-en-wie-komt-ervoor-in-aanmerking

Wat is een verzekering Gewaarborgd Wonen en wie komt ervoor in aanmerking?

Indien je een woning aankoopt en hiervoor een krediet aangaat, is de kans groot dat je ook hoort spreken over de verzekering Gewaarborgd Wonen. In dit artikel verneem je wat het precies is en wie ervoor in aanmerking komt.

Verder lezen
verkooprechten-en-btw-bij-de-aankoop-van-een-nieuwbouwappartement

Verkooprechten en btw bij de aankoop van een nieuwbouwappartement?

Bij de aankoop van een nieuwbouwappartement zal je soms zien dat je zowel verkooprechten als btw moet betalen. Dit is perfect mogelijk omdat je in dat geval van twee verschillende partijen koopt. Je grondaandeel zal je van de ene verkoper kopen en de constructie van een andere partij. Voor het grondaandeel ben je vervolgens verkooprechten verschuldigd terwijl je over de constructieprijs btw zal betalen. Aan de hand van een voorbeeld zal je kunnen vaststellen dat dit voor jou als koper voordelig is omdat je op deze manier kosten kan besparen.

Verder lezen
wat-betekent-onverdeeldheid

Wat betekent "onverdeeldheid"?

Soms hoor je weleens dat meerdere personen eigenaar zijn van eenzelfde goed. Deze personen zijn mede-eigenaars en bezitten dus een onroerend goed in mede-eigendom. In dat geval is er ook sprake van een "onverdeeldheid". Er zijn verschillende vormen van onverdeeldheid. Meer daarover lees je hier.

Verder lezen
hoelang-moet-ik-na-het-ondertekenen-van-de-onderhandse-overeenkomst-wachten-totdat-ik-naar-de-notaris-kan-voor-het-verlijden-van-de-notariele-akte

Hoelang moet ik na het ondertekenen van de onderhandse overeenkomst wachten totdat ik naar de notaris kan voor het verlijden van de notariële akte?

Je woning is verkocht of je hebt een woning gekocht. Je hebt de onderhandse verkoopovereenkomst ook al ondertekend. Maar wat dan? Na het ondertekenen van de onderhandse verkoopovereenkomst moet je nog naar de notaris voor het verlijden van de notariële akte. Hoelang je moet wachten totdat je naar de notaris kan voor het verlijden van de notariële akte lees je hier.

Verder lezen
ik-heb-al-een-overeenkomst-met-de-koper-is-er-nog-een-notariele-akte-nodig

Ik heb al een overeenkomst met de koper. Is er nog een notariële akte nodig?

Je hebt je woning verkocht, een onderhandse overeenkomst werd opgesteld en ondertekend en nu moet je nog een keer naar de notaris voor het verlijden van een notariële akte. Omdat de inhoud van de onderhandse overeenkomst en de notariële akte niet echt lijkt te verschillen, vraag je je misschien wel af waarom je nog een keer bij de notaris moet langsgaan voor het tekenen van de notariële akte. Nochtans is het absoluut noodzakelijk dat er een notariële akte volgt. Waarom is dit noodzakelijk? Dat lees je hier!

Verder lezen
wat-moet-er-in-een-onderhandse-verkoopovereenkomst-staan

Wat moet er in een onderhandse verkoopovereenkomst staan?

Eens je een akkoord bereikt hebt over de koop-verkoop van een pand zal je een onderhandse overeenkomst (ook wel "compromis" of "voorlopige overeenkomst" genoemd) opstellen. Zorg dat je goede en duidelijke afspraken maakt en neem die ook op in de verkoopovereenkomst. De verkoopovereenkomst is namelijk bindend voor de verkoper en koper. Lees hier wat er zeker in de verkoopovereenkomst moet staan om discussie in de toekomst te vermijden.

Verder lezen
wat-is-een-onderhandse-overeenkomst

Wat is een onderhandse overeenkomst?

Je hebt je pand te koop aangeboden en dan blijk je de gepaste koper gevonden te hebben. Of misschien ben je wel koper en heb je net het pand van je dromen gevonden! Je bespreekt een aantal dingen met elkaar en dan kom je tot een akkoord. Maar wat dan? Je kan in dat geval best een onderhandse verkoopovereenkomst opstellen. Een onderhandse overeenkomst wordt ook wel een de "voorlopige overeenkomst" of "compromis" genoemd. Wat een onderhandse verkoopovereenkomst is, wanneer en waarom je een overeenkomst opstelt, lees je hier.

Verder lezen
een-aantal-tips-om-je-te-helpen-bij-de-tekoopstelling-van-jouw-pand

Een aantal tips om je te helpen bij de tekoopstelling van jouw pand

Een pand verkopen is geen evidente zaak. Er komt best veel bij kijken. Wij, Aendekerk Immo, vinden het erg belangrijk om een woning optimaal te presenteren. Om jou alvast een beetje op weg te helpen met de verkoop van jouw woning geven we je in dit artikel graag een aantal tips om jouw zoekertje te optimaliseren.

Verder lezen
wat-is-een-opschortende-voorwaarde

Wat is een opschortende voorwaarde?

Bij het verkopen van een woning zal een kandidaat-koper in sommige gevallen een bod doen met vermelding van een opschortende voorwaarde. Ook in de onderhandse overeenkomst kom je geregeld een opschortende voorwaarde tegen. Maar wat is nu eigenlijk een opschortende voorwaarde?

Verder lezen
wat-is-een-recht-van-voorkoop

Wat is een recht van voorkoop?

Als je je woning, appartement of perceel grond verkoopt, geldt er in sommige gevallen een recht van voorkoop. Verkoop je je goed, dan zal degene die dit voorkooprecht geniet bij voorrang kunnen kopen. Aan welke voorwaarden dit mogelijk is, lees je hier.

Verder lezen
vlaams-huurdecreet

Vlaams huurdecreet

1 januari, niet alleen de start van een nieuw jaar maar ook de start van een aantal nieuwe normen en wetten. Zo ook op het vlak van (ver-)huren. Op 1 januari 2019 trad het Vlaams Woninghuurdecreet in werking. Sluit je een huurovereenkomst af vanaf 1 januari 2019? Dan zal je rekening moeten houden met de volgende wijzigingen.

Verder lezen
vernieuwd-epc-vanaf-2019

Vernieuwd EPC vanaf 2019

Als je je woning wil verkopen, heb je een aantal documenten nodig. Eén van deze documenten betreft het energieprestatiecertificaat oftewel het EPC. Tien jaar na de lancering wordt het EPC nu vernieuwd. Het is de bedoeling om kopers en huurders nog beter te informeren over de energetische toestand en verbeterpunten van de woning.

Verder lezen
happy-new-year

Happy New Year

Wij wensen je, echt waar, de sleutel tot een fantastisch nieuw jaar!

Verder lezen
tijd-voor-de-kerstboom

De Sint is het land uit. Hoog tijd voor de kerstboom?

De Sint is net geweest. De meesten onder ons gaan dan ook onmiddellijk aan de slag met het zetten van de kerstboom. Maar wat zijn de kersttrends voor je boom dit jaar? We sommen de huidige trends graag voor je op!

Verder lezen
huis-verkopen-in-de-wintermaanden

Je huis verkopen in de wintermaanden

Regelmatig krijgen we de vraag of het wel zo slim is je woning in de winter te koop te stellen. Waarom niet? Omdat de zomerperiode voor vele mensen een leukere periode is? Omdat de dagen in de zomer langer zijn? Of omdat het dan warm en zonnig is? Laten we heel eerlijk zijn: ook een zomerperiode kan heus wel een tegenvallen, we wonen tenslotte in België. Het antwoord is dat ook duidelijk: je hoeft zeker niet te wachten tot de zomerperiode aangebroken is om je woning te verkopen! Ook in de winter kan je je huis perfect verkopen, misschien zelfs nog beter...

Verder lezen
huis-presenteren-in-de-wintermaanden

Je huis aantrekkelijk presenteren in de wintermaanden

December, januari en februari... Het zijn vaak zo'n sombere en donkeren maanden. Buiten is het koud en kil, de dagen zijn kort en de nachten lang. Wintermaanden lijken dan ook vaak de minst leuke periode van het jaar. Toch wil je graag net nu je huis verkopen, dus moet je geïnteresseerde kopers aantrekken om hun interesse te wekken. Maar hoe doe je dat? Met deze 8 tips zorg je ervoor dat jouw huis ook in deze sombere dagen opvalt en de aandacht trekt.

Verder lezen
meerwaardebelasting-bij-de-verkoop-van-een-onroerend-goed

Meerwaardebelasting bij de verkoop van een onroerend goed

Onlangs heeft een verkoper van een appartement ons gevraagd of hij al dan niet belasting op de meerwaarde dient te betalen bij de verkoop van zijn appartement. Wil ook jij een pand verkopen en vraag je je af of je belast zal worden op de gerealiseerde meerwaarde? In dit artikel verneem je voor een aantal situaties wanneer de meerwaardebelasting van toepassing is.

Verder lezen
testimonial-van-een-koper-en-een-verkoper

Testimonial van een koper en een verkoper

Via de aanbeveling van iemand anders kwam Josiane samen met haar familie bij ons terecht om hun woning te verkopen. En deze woning werd door Davina en Joaquim gekocht. Dat wij als makelaar zowel de verkoper als de koper kunnen helpen, blijkt uit de feedback die wij van hen kregen en jij hier kan lezen.

Verder lezen
wanneer-heb-je-een-bodemattest-nodig

Wanneer heb je een bodemattest nodig?

Een bodemattest informeert je over de bodemkwaliteit van de grond. Lees hier wanneer je een bodemattest nodig hebt, wie het bijbrengt en hoelang het geldig blijft.

Verder lezen
wat-is-een-bodemattest

Wat is een bodemattest?

Je hebt ongetwijfeld wel al eens gehoord van een bodemattest. Wat een bodemattest is en wat het doel ervan is, verneem je hier.

Verder lezen
studio-te-leuven-omgetoverd-tot-studentenwoonst

Studio te Leuven omgetoverd tot hedendaagse studentenwoonst

Het nieuwe schooljaar is alweer zo’n twee weken bezig, maar vele studenten zijn nog even aan het aftellen naar de effectieve start van dit nieuwe academiejaar. Studeer jij ook of ben je toevallig ouder van een student? In dat geval ben je misschien wel druk bezig met het (opnieuw) inrichten van je studentenkamer en kan je nog wel wat inspiratie gebruiken voor de inrichting. Wij nemen je dan ook graag even mee naar een studio van zo’n 30 m² in Leuven die wij een tijdje geleden verkocht hebben en die door de nieuwe eigenaars weer helemaal gerenoveerd en omgevormd werd tot een hedendaags studentenpaleis.

Verder lezen
testimonial-nicole

Testimonial Nicole

Nicole leerde ons kennen bij de bezichtiging van haar nieuw droompand. Daaropvolgend besloot zij ook met ons samen te werken voor de verkoop van haar appartement. Hoe zij alles ervaren heeft, lees je hier.

Verder lezen
vacature

Word jij onze collega?

Aendekerk Immo wordt groter. Kom jij in ons team?

Verder lezen
wie-zorgt-voor-energieprestatiecertificaat-en-hoelang-geldig

Wie zorgt voor het energieprestatiecertificaat (EPC) en hoelang blijft het geldig?

Wellicht heb je wel al gehoord dat je bij verkoop of verhuur van een woning of appartement een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig hebt. In dit artikel lees je meer over wie het EPC aanvraagt en hoelang zo’n EPC geldig blijft. Eveneens verneem je dat het EPC bij de verkoop van eigenaar wisselt zodat het eventueel hergebruikt kan worden.

Verder lezen
wanneer-energieprestatiecertificaat-nodig

Wanneer heb ik een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig?

Wil je je woning verhuren of verkopen? In dat geval heb je bijna steeds een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig. In dit artikel verneem je in welke gevallen het EPC nodig is en welke de uitzonderingen hierop zijn. Eveneens lees je hier vanaf wanneer je een EPC nodig hebt.

Verder lezen
wat-is-energieprestatiecertificaat

Wat is een energieprestatiecertificaat (EPC)?

Wil je een gezinswoning of appartement verkopen of verhuren? Of ben je van plan om te kopen of te huren? In dat geval krijg je te maken met een energieprestatiecertificaat, afgekort EPC. Hier lees je wat een EPC is.

Verder lezen
tips-om-je-woning-te-verkopen-in-zomer

Tips om je woning in de zomer te verkopen

De zomer is aangebroken! Heerlijk toch? Jij hebt je woning deze zomer te koop staan? Wij bezorgen je graag een aantal tips om je woning ook tijdens de zomermaanden perfect te presenteren.

Verder lezen
testimonial-matty-en-ingrid

Testimonial Matty & Ingrid

Matty en Ingrid vonden een nieuw droompand voor hun verdere toekomst samen, maar moesten hun woning nog verkopen. Hiervoor deden zij beroep op ons kantoor. Hoe zij de samenwerking met ons kantoor ervaren hebben, lees je hier.

Verder lezen
kijkvenster

Kijkvenster in Houthalen

Ons actueel vastgoedaanbod ontdek je de komende maanden ook in ons kijkvenster te Houthalen

Verder lezen
registratierechten

Nieuwe regeling registratierechten

In een vorig artikel heb je al kunnen lezen dat de nieuwe regeling inzake de registratierechten weldra van toepassing zal zijn. Ook werd de nieuwe regeling kort samengevat. In dit artikel bespreken we de nieuwe regeling wat gedetailleerder met een paar voorbeelden erbij.

Verder lezen
registratierechten-naar-7

Registratierechten naar 7%

In België betaal je voor de aankoop van een woning, appartement of een bouwgrond een koopbelasting. Vanaf 1 juni 2018 zal er een nieuwe regeling gelden. Wie wel en wie niet onder deze nieuwe regeling valt, lees je hier.

Verder lezen
testimonial-franck-en-vivian

Testimonial Franck en Vivian

Franck en Vivian verkochten hun woning via ons kantoor. Hoe zij ons leerden kennen en wat zij van de kennismaking en samenwerking vonden, lees je hier.

Verder lezen
afkortingen-in-zoekertjes-voorbeeld

Afkortingen in zoekertjes: een voorbeeld

Wil je een woning of appartement kopen? Dan zal je bij de zoektocht naar je toekomstig pand ook advertenties bekijken. Vaak tref je in de advertenties meerdere afkortingen aan. Als je niet dagelijks bezig bent met het kopen of verkopen van vastgoed vraag je je wellicht af wat deze afkortingen allemaal betekenen. Met een voorbeeld willen wij je alvast op weg helpen.

Verder lezen
informatieverplichting

Afkortingen in zoekertjes: de ultieme checklist

Ben jij op zoek naar een droompand om te kopen of te huren? Dan heb je bij het bekijken van advertenties ongetwijfeld al heel wat afkortingen gezien. Misschien heb je je wel al eens afgevraagd wat die afkortingen allemaal betekenen.

Verder lezen