Ben je op zoek naar een huis? Zorg dan dat je weet wat je financiële mogelijkheden zijn. Bij de aankoop van een huis komen namelijk een heleboel kosten kijken. Wil je zelf al een begroting maken? Voorzie dan niet meer dan 1/3
de van je maandelijks loon voor het afbetalen van je krediet. Houdt ook wat geld aan de kant voor onvoorziene kosten zoals ziekenhuiskosten, het repareren van je wagen…
Weet je welk budget je kan uitgeven? Dan kan jouw zoektocht beginnen! Bedenk dan in welke regio je wil wonen en wat je zoekt (huis, appartement, aantal slaapkamers, ... ).
Er zijn een heleboel mogelijkheden om jouw droompand vervolgens te vinden: je kan terecht op online zoekertjesportalen of op de website van de makelaars zelf. Ook kan je de hulp van een vastgoedmakelaar inschakelen.
Heb je een leuk pand gezien op onze website? Neem dan gerust contact met ons op. Je kan ons bellen (089 30 36 76), een e-mail sturen (
info@aendekerk-immo.be) of het
contactformulier op onze website invullen.
Heb je nog geen woning genomen en wil je dat wij je een seintje geven van zodra wij een woning gevonden hebben die aan jouw wensen lijkt te voldoen?
Vul dan ons "Hou me op de hoogte"-formulier in.
Jouw droomwoning gevonden? Dan wil je de woning uiteraard ook in het echt zien. Plan dan vrijblijvend een bezichtiging in.
Loop tijdens de bezichtiging van het huis niet te hard van stapel.
Zorg dat je goed voorbereid bent en wees kritisch met het beoordelen van de woning. Zoek eventuele gebreken. Bekijk het energieprestatiecertificaat. Wil je weten of je bepaalde dingen kan bijbouwen? Dan kan het nuttig zijn om bij de dienst "Ruimtelijke Ordening" langs te gaan voor meer informatie.
Voel je je al meteen thuis in de woning? In dat geval heb je misschien wel al jouw droomwoning gevonden!
Overtuigd dat je je droompand hebt gevonden? Doe dan een bod. Dit doe je best schriftelijk om discussies te vermijden. Gemakkelijk is het uitbrengen van een bod niet.
Als je te laag biedt, is de kans klein dat de verkoper toehapt, maar uiteraard wil je geen te hoge prijs betalen. Bestudeer daarom de vastgoedmarkt en ga na wat de prijzen van gelijkaardige panden in de regio zijn. Hierdoor krijg je een idee van wat een realistische prijs is.
Geef ook duidelijk aan onder welke voorwaarden je wil kopen. Heb je nog een krediet nodig? Vermeldt dat dan duidelijk. Voorzie ook een termijn waarbinnen je bod geldig blijft.
Is je bod aanvaard? Dan wordt er een overeenkomst opgesteld. Dat doe je best niet zelf. Laat dit over aan een vastgoedmakelaar(-jurist) of notaris. Op die manier ben je zeker dat alle verplichte gegevens in de overeenkomst opgenomen werden.
Is de onderhandse verkoopovereenkomst ondertekend, dan start de notaris met de opzoekingen. Zodra de notaris alle opzoekingen beëindigd heeft, nodigt hij jou en de verkoper uit voor de ondertekening van de notariële akte. Op die manier wordt je aankoop definitief en zal je aankoop ook tegenstelbaar zijn aan derden. Nu krijg je ook de sleutels van je nieuwe woning!
Heb je de akte bij de notaris getekend? Dan heb je ongetwijfeld ook de sleutels van je woning gekregen? Tenzij je eerst nog een aantal renovatiewerken gepland hebt, breekt nu ook het moment van de verhuis aan. Zorg ervoor dat je dit goed voorbereidt; het zal je namelijk veel werk besparen. Breng ook de nodige instanties, zoals de post, de nutsmaatschappijen en je verzekeringsmakelaar op de hoogte van je verhuis. Heb je alles in orde gebracht? Dan is het nu zonder twijfel tijd om van je nieuwe stekje te genieten!
De informatie op deze pagina is van algemene aard. Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie. Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat of notaris te contacteren.